roxana marin profa de la cosbuc
  • acasa
  • scrieri
  • galerii foto
  • niste proiecte
  • povestea care
  • unteaching diary

#boicot referendum

16/9/2018

Comments

 
saptamina asta a inceput scoala. a fost misto sa ma revad cu vechi camarazi, si sa-mi fac altii noi - dar asta nu insemna ca n-a plutit toata saptamina asa un aer de 'is this really necessary?' adica srsly, o saptamina mai devreme;(( nah, we'll live - doar sa nu se astepte nimeni la ovatii si urale, ok?
cam asa si cu referendumul.

sa dam putin rewind:
initiativa cpf a fost declarata de catre ccr constitutionala.
modul in care au fost adunate semnaturile pentru initiativa cetateneasca (de modificare a unui cuvint din art. 48 al constitutiei) a fost de asemenea validat, astfel, cele (aproape) 3 milioane de semnaturi s-au pus.
camera deputatilor a executat constiincios piruete pentru organizarea cit mai grabnica a referendumului.
senatul a tot tras de timp, din varii cauze si motive.
finally, marti 11 septembrie s-a pus punct in parlamentul rominiei, si s-a aprobat organizarea IN MAI PUTIN DE O LUNA (!) a acestui referendum de modificare a legii fundamentale a statului romin, o modificare care va transforma 'casatoria este uniunea liber consimtita intre soti' in 'casatoria este uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie.'
yep.

scopul anuntat de cpf este de a apara familia.
ei, aici e nesimtirea.

daca statul romin, in cap cu parlamentul si ccr-ul, chiar ar vrea sa-si respecte mandatul de a apara familia (si egalitatea si protectia tuturor cetatenilor sai), acest referendum nu ar fi fost nicicind declarat constitutional. sa aperi familia inseamna sa iei masuri pentru ca toate familiile sa fie aparate si protejate. sa aperi doar familia biparentala heterosexuala inseamna sa vrei ca oricare alt tip de familie sa dispara. ceea ce te face cam criminal, nu? ei, statul romin apara aceasta gindire criminala, si pune la bataie o suma babana in acest scop - nici nu mai conteaza daca-s 20 sau 40 de milioane, sincer, la ce foame si ce mizerie si ce circuri sint intretinute din bani publici.
oh but wait, statul romin e condus de niste infractori - iar evenimente recente (vezi mai jos despre 10 august) ne-ar putea indreptati sa-i numim chiar criminali.
oh but wait again: criminalii si infractorii astia au fost alesi!
a, pai atunci gata, mucles nu?
ba pardon.
sa va zic de ce:

in dupa amiaza asta mi-am pregatit lectiile pentru saptamina urmatoare.
la a zecea cc o sa fac despre iluminism, ca sa putem sa intelegem mai bine apoi povestile lui robinson crusoe - alt infractor criminal glorificat deampulea - si gulliver. ei la lectia asta introductiva despre iluminism intotdeauna le spun copiilor cum ca a fost un curent mai mult filozofic si mai putintel artistic, nascut in franta secolului 18 in mintile unor oameni pe care ii chema voltaire, diderot, rousseau - poate ati auzit? anyways, si dupa aia le explic ce inseamna cele doua concepte de baza de la... baza:) iluminismului francez (contractul social si monarhul luminat) si gata, pe urma intram pe tarimul culturii britanice si vedem cum arata/miroase/se comporta iluminismul britanic (respectiv o dam pe common sense si propriety si d-astea)
revenind:

sa ne amintim umpic de contractul social. e nevoie de acest background ca sa intelegeti mai bine ce vreau sa zic despre referendumul din octombrie. asa, deci: contractul social zice ca daca vrei sa traiesti in comunitate, si sa te bucuri de securitate si protectie, si sa fii si tu fericit si mai ales sa nu te manince lupii, gen, te legi de ceilalti membri ai comunitatii printr-un soi de contract-pact, si accepti niste obligatii in schimbul unor drepturi si protectii si chiar mariri. si faci frumos cum se stabileste de catre comunitate - ca doara comunitatea n-o fi proasta sa ia decizii care sa-i faca rau. sau in orice caz faci cumva de societatea nu se considera luata la misto. sigur, tu ca individ, dra cita vreme respecti conventiile/legile, esti la adapost. altfel, out - unde o sa te manince, gen, lupii.
ei, chestia asta e ceva ce pare extrem de common sense unora - poate chiar celor mai multi.
ei, mie chestia asta imi ridica parul in cap.

principiile iluministe au dus la nasterea statului modern si a unor mecanisme si institutii care azi sint luate de bune - atit in sensul ca sint considerate bune, cit si in sensul ca e de bun-simt (common sense) sa existe, iar oamenii sa-si conduca viata dupa ele. mah, eu cu statul n-am avut, nu avem si nu o sa avem niciodata o relatie buna, de mica n-o avem, DAR DELOC. de mica am fost agresata de institutiile statului - invatatoarea rasista care s-a straduit din rasputeri sa ma indoaie si sa ma faca timpa, politia si judecatorii care mi-au bagat degeaba unchi si matusi si veri la puscarie, varul meu pedro care a murit la 26 de ani din cauza unui doctor rasist). asta ca sa nu vorbim de cei 500 de ani de sclavie, de rasismul structural/institutional, prigonirea si persecutiile romilor de catre autoritati sau indivizi/grupuri pe care autoritatile s-au facut si inca se fac ca nu le vad, astfel scapind nepedepsiti oameni si institutii vinovate pentru atrocitati de toate dimensiunile.
statul si legea sint, pentru mine, niste chestii profund evil - sau, ca s-o dam pe exprimare mai putin dramatica, PROFUND gresite.
deci va rog, nu  ma luati NICIODATA cu legile statului si obligatiile cetatenilor si chestii d-astea. dragnea, tariceanu, firea sau madam cum-o-cheama a da dancila n-au nici o legatura cu ideea de comunitate. cpf si liderii ei n-au nici o legatura cu matusa-mea petra, femeie credincioasa si simpla care pune familia mai presus de orice si face cu drag de mincare la toti prietenii mei lgbt si nu face scandal cind e cite un om mai altfel la noi in gradina - doamne fereste sa-l judece sau sa-l faca sa se simta prost.
a, before i forget: iluminismul mai are o buba in cap - a facut din colonialism o practica 'civilizatoare' si din capitalism un instrument al progresului. a da, si democratiei mai. si din public education cea mai profitabila afacere a epocii moderne. probabil ca doar sclavia a mai fost o industrie la fel de profitabila ca educatia public obligatorie.
deci nah, intelegeti acum de ce ma pis pe el de vot. nu in sensul ca nu ma intereseaza sa votez, ci in sensul ca stiu ca votind nu voi face decit sa legitimizez demersul si puterea unora care miine n-ar ezita sa ma gazeze, incarcereze, sterilizeze sau naiba mai stie ce.
deci sa nu votezi la referendumul asta nu inseamna sa te consideri too good for this shit, no-no. e vorba de common sense, si de cit de mult te intereseaza sa faci ce crezi tu ca e mai bine pentru comunitatea/comunitatile tale, si pentru propria supravietuire - chestie care nu trebuie niciodata, dar niciodata, sa fie pe baza a ceea ce iti spun altii sa faci, pentru ca 'asa se face.'
asa se face = moartea ratiunii si gindirii critice, moartea solidaritatii, moartea in lagar, moartea in cubiclu.

ca sa am la ce sa ma uit in urma si sa povestesc celor mici cind oi fi baba-baba, las aici hotarirea mea proprie despre ce o sa fac eu pe 6-7 octombrie:
o sa stau cu ochii pe polluri pana spre seara, poate sa ma bag observator - si daca vad ca se apropie de 30% rata de prezentare la vot, imi calc pe ura de stat si pe lipsa de credinta in dreptatea legii, si ma duc sa dau cu stampila - ca ultim (desi foarte probabil futil) gest de autoaparare. tot imi spun, cumva de frica, ca sansele sa se prezinte peste 5 milioane de romini la vot in ziua aia, asa de capul lor, sint mici spre minime - adica cite autocare si pui si sticle de ulei si bancnote de 50 de lei pot pune autoritatile locale si centrale la bataie, totusi?!... daca nu se prezinta suficienti alegatori, atunci rezultatul referendumului nu e valid si nu se aplica. also, daca ne prezentam din prima s-ar putea sa nu facem decit sa ingrosam rindurile celor care valideaza rezultatul de haisamodificam.
later edit: intre timp s-a intimplat un oug care face posibila intinderea referendumului pe 2 zile. m-a zguduit rau cind am auzit, e clar de ce au facut magaria asta.

fiecare om trebuie sa se gindeasca bine la ce si de ce anume va face, si sa isi asume consecintele alegerii facute. zilele astea, cind ma uit la elevii si rudele si prietenii mei, ma rog sa pot ajuta sa nu pateasca niciodata cum a patit familia/comunitatea mea timp de multe secole. sa dea dumnezeu sa nu fie niciodata prigoniti, constrinsi sa se ascunda, umiliti, inchisi, mutilati sau ucisi, pentru ca asa spune statul, cu legea in mina. 

pe final, ceva  ce am aflat acum juma de ora: ambasadele rominiei au primit deja dispozitie de organizare a referendumului in 7 oct. ce rost are sa mai astepte ministerul de externe decizia de miine 17 sept a ccr-ului? legea sint eu. statul sint eu. semnat: sefu
​ 

ps: poza e unrelated, doar sa tin minte ca s-a maritat iubita mea mihalina.
Picture
Comments

    Archives

    January 2021
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    January 2020
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    February 2019
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    December 2017
    October 2017
    September 2017
    August 2017
    July 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • acasa
  • scrieri
  • galerii foto
  • niste proiecte
  • povestea care
  • unteaching diary